Biz Kimiz?
Fen Fakültesi, ilk olarak 1975 yılında 1873 sayılı kanunla Fen ve Mühendislik Bilimleri Fakültesi adıyla kurulmuş, 1982 yılında ismi Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değiştirilmiş, 2022 yılına kadar bu isim altında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmiş ve 26/07/2022 tarihli 5868 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ismiyle yeniden yapılandırılmıştır.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF), çağdaş, insani ve etik değerlere bağlı olarak eğitim-öğretim, bilim, kültür ve sanat faaliyetleriyle insanlığın yeryüzündeki teknolojik gelişiminin de eşlik ettiği sosyal, siyasal ve ekonomik dönüşümlerin ortaya çıkardığı şartları analiz ederek çağımızın şartlarına uygun olarak yorumlayan, ulusal ve uluslararası alanlarda bilime katkı sunan, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren öncü bir eğitim kurumudur.
Alanında yetişmiş nitelikli, genç ve dinamik öğretim elemanlarına sahip Fakültemizde halihazırda 2 bin 628 öğrenci öğrenim görmektedir. Kadrosunda bulunan 24 Profesör, 22 Doçent, 27 Doktor Öğretim Üyesi, 29 Araştırma Görevlisi ve 7 Öğretim Görevlisiyle üniversitemizin önemli fakültelerinden biridir.
FEDEK kapsamında hali hazırda toplamda 2 bölüm akredite olmuştur. Diğer 6 bölüm için ise akredite hazırlıkları devam etmektedir.
Akademik Vizyonumuz ve Niteliğimiz Nedir?
Ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışma ve yayınlarla kendini kanıtlamış akademik kadro tarafından verilen eğitimlerle öğrencilerin analitik düşünceye sahip araştırma ve uygulamada yetenekli, uluslararası platformlarda alanında yetkin bireyler olarak mezun olmaları hedeflenmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi olarak temel hedefimiz; araştıran, girişimci ve çözümleyici düşünce yapısına sahip, hoşgörülü, analitik, nesnel ve eleştirel düşünmeye önem veren; ulusal değerlere saygılı, pozitif düşünme ve problem çözme becerisine sahip, uluslararası faaliyetlere açık, alanında yetkin ve çağın gereklerine uygun akademik donanıma sahip bireyler yetiştirmektir. Fakültemizin Sağladığı Eğitim İmkânları Nelerdir? Fakültemiz, yeniliklere karşı statik bir yapı yerine dinamik ve hızlı reaksiyon veren bir yapı oluşturmak adına müfredatını, kadrosunu, teknik alt yapısını geliştirmeye çalışmakta, aktif bir fakülte kurgusu oluşturmak için eğitim anlayışını derinleştirmektedir. Bu bakımdan Arkeoloji, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden oluşan fakültemiz çift “ana dal” ve “yan dal” programları ile disiplinler arası çalışmaları teşvik ederek, öğrencilerine zengin bir müfredat sunmaktadır.
Programlarımız ve Sundukları İş İmkânları Nelerdir? İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi; Arkeoloji, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı bölümleriyle bilimin birçok alanına nitelikli insan yetiştirmektedir. Mezunlarımız kamu ve özel sektörde kendi uzmanlık alanlarına yönelik işlerde istihdam edilmenin yanı sıra yurt içi ya da yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam etmekte ve akademik kadrolarda yer almaktadır.
Öğrencilerimize Hangi Yurtdışı Değişim Programlarını Sunuyoruz?
Fakültemiz, Erasmus Programı çerçevesinde öğrenci değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz söz konusu değişim programlarından aktif bir şekilde faydalanmakta ve edindikleri deneyimlerle uzmanlık alanlarına ilişkin perspektiflerinin genişlemesine katkı sağlanmaktadır.
Mesleki, Kültürel ve Sosyal Atmosferi Hangi Yollarla Destekliyoruz?
Akademik gelişim için birçok farklı olanağa sahip olan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi; öğrencileri sosyal, kültürel, sportif alanlarda da geliştirmek için uygun ortamlar yaratmaktadır. Üniversite bünyesinde kurulan öğrenci toplulukları da mesleki, kültürel ve sosyal atmosferi destekleme noktasında önem arz etmektedir. Üniversitemizde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde mesleki ve sosyal kategorilerde sınıflandırılan iki tür topluluk yapısı bulunmaktadır. Mesleki topluluklar fakültelere özgü iken, sosyal topluluklar genel niteliktedir. Bu bağlamda Fakültemiz bünyesinde kurulan Arkeoloji Öğrenci Topluluğu, Coğrafya Öğrenci Topluluğu, Sanat Tarihi Öğrenci Topluluğu, Sosyoloji Öğrenci Topluluğu, Psikoloji Öğrenci Topluluğu öğrencilerin gelişimine katkı sağlamaktadır. Öğrencilerimiz topluluklar bünyesinde bugüne kadar pek çok etkinlik ve organizasyon gerçekleştirmiştir.